با نگاهی به تولیدانبوه محصولات با برندها و تنوع بالای آنها و استفاده از بارکد و ایران کد و شماره سریال کالا برای ردیابی و … نیاز است که روی محصولات برچسب مشخصات کالا و یا ایران کد و بارکد چاپ کرد تا از نظر سیستم های داخلی و بین المللی بتوان آن را شناسایی کرد .
تمام تولید کنندگان و وارد کنندگان کالا می توانند با استفاده از یک لیبل پرینتر برچسب موردنیاز کالاهای خود را با یک سیستم ساده طراحی و چاپ کنند و دیگر نیازی به این نباشد که بخواهند روی بسته بندی کالا، مشخصات کالا را چاپ کنند، چون برای این کار نیاز به چاپ در تیراژ بالا است و خود هزینه بالایی را در بر دارد پس می توان با استفاده از یک لیبل پرینتر برای هر محصول لیبل و بارکد جداگانه چاپ کرد وروی محصولات نصب کرد.
دستگاه لیبل پرینتر، دستگاهی می باشد که برای چاپ بارکد بر روی لیبل و یا برچسب مورد استفاده بسیاری از صنوف همچون فروشگاه ها، آزمایشگاه ها و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
نخستین تفاوت میان چاپگر های معمولی و لیبل پرینتر نوع کاغذ و نوع چاپ می باشد.در چاپگر های معمولی برای چاپ از کاغذ های مجزا و با توجه به نوع لیبل (لیزری یا جوهری) از افشاندن جوهر و یا خاصیت الکترومغناطیسی استفاده می شود.
در لیبل پرینتر بر خلاف کاغذ های مجزا از وسیله ای همانند کاربن که به اصطلاح ریبون نامیده می شود، مورد استفاده قرار می گیرد. ساختار ریبون همانند لیبل ها به صورت رولی می باشد و سطح آن با استفاده از رزین مخصوص پوشانیده شده است.ریبون ها در هنگام جذب حرارت که توسط قطعه ی مهمی به نام هد صورت می گیرد، در هر نقطه مانند کاربن باعث چاپ روی لیبل می شود.
به طور واضح مهمترین فاکتور در انتخاب لیبل پرینتر با کیفیت چاپی بالا، هد لیبل پرینتر می باشد. واحد سنجش آن DPI می باشد. هرچقدر هد قابلیت چاپ نقاط ریزتر را داشته باشد، DPI آن بیشتر و کیفیت چاپی نیز بیشتر خواهد بود.کیفیت چاپ لیبل پرینتر معمولا بین DPI120 تا DPI 300 می باشد.
اگر فونت چاپی خیلی کوچک نباشد، کیفیت چاپی DPI 200 با DPI 300 فرق چندانی نخواهد داشت.زیرا چشم انسان قادر به تشخیص تفاوت کیفیت را در این بازه را ندارد.
توجه به عمر هد امریست ضروی. زیرا با توجه به عمر هد می شود اطلاعاتی چون، هد چند متر از رول را می توان بدون معیوب شدن چاپ کند، که در صورت اتملم عمر هد ممکن است برخی نقاط به طور واضح و یا کلا چاپ نشود.میزان فرسودگی هد را می توان با استفاده از تعداد نقاط و پیکسل های چاپ نشده توسط هد سنجش کرد.
تجهیزات مورد نیاز :
برای استفاده از لیبل پرینتر به تجهیزاتی چون :
۱) کامپیوتر و یا صندوق فروشگاهی
۲) لیبل پرینتر متصل شده به کامپیوتر و یا صندوق توسط کابل شبکه
۳) رول لیبل پرینتر
انواع پورت ها:
پورت سریال (COM): این نوع پورت در مقایسه با دیگر پورت ها دارای سرعت پایین تری می باشد. بنابراین برای فواصل بیشتر از ۱۵ کیلومتر مورد استفاده قرار می گیرد.
پورت موازی (Parallel): این نوع پورت، پورت استاندارد لیبل پرینتر می باشد که نیاز به نصب درایور ندارد و از سرعت بالایی برخوردار است.
پورت USB: این نوع پورت، در صورت نبود پورت پارالل مورد استفاده قرار می گیرد.اشکال اساسی پورت USB، نصب مجدد درایور ها در زمان قطع و وصل سیم و یا تعویض می باشد.
پورت شبکه (Ethernet): این نوع پورت در مکان هایی با تعداد کامپیوتر و لیبل پرینتر بالا مورد استفاده قرار می گیرد.عیب این نوع پورت، داشتن هزینه ی بالا در مقایسه به پورت های دیگر می باشد.
پرینتر های حرارتی:
۱) چاپگر های حرارتی مستقیم:
برای چاپ در این نوع چاپگر ها از کاغذ های حساس به گرما مورد استفاده قرار می گیرد.عمر برچسب های حرارتی به طور میانگین بین ۶ تا ۱۲ ماه می باشد و اگر در معرض گرما، نور خورشید و یا مواد شیمیایی قرار بگیرد، عمرشان کوتاه تر می شود.
۲) چاپگر های انتقالی حرارتی غیر مستقیم
از این نوع چاپگر ها برای پرینت دائمی استفاده می شود. از گرما برای انتقال جوهر از ریبون بر روی برچسب استفاده می شود.
ریبون مورد استفاده در پرینتر های حرارتی:
۱) Wax: پرکاربردترین و مناسب ترین نوع ریبون برای چاپ بر روی برچسب های مات و نیمه براق
۲) Wax/Resin: دارای مقاومت بالا و همچنین مناسب برای برای برچسب های نیمه براق و مات
۳) Resin: مقاوم در برابر خراش و مناسب برای برچسب هایی با پوشش مصنوعی
باتوجه به اجباری شدن چاپ ایران کد بر روی محصولات تولیدی و وارداتی نیاز بهلیبل پرینتر بیشتر شده است. بنابراین براحتی می توان با استفاده از این دستگاه ها ایران کد محصولات و سایر مشخصات کالا را بر روی برچسب چاپ و بر روی کالاها چسباند.